網上影片截圖。
網上影片截圖。

排隊上車是常識,不過近日一名火爆阿伯在港鐵等車時拒絕排隊,打尖時被人指責後,更出手打人又連環起飛腳。有乘客見狀報警,阿伯隨即躺在地上,又以手掩著胸口喘氣。不過等到警員趕至了解時,阿伯突然無事,能自行坐起並拒絕送院。劇情峰迴路轉,引起網民熱論。

有網民在社交網站Facebook上載影片,分享事件經過,指周一晚上約10時,在港鐵北角站有一名阿伯未有排隊,打尖站在閘門前中央。其他乘客見狀出言勸止,怎料阿伯大聲反駁:「我係咁?喇!」,樓主稱:「大佬我唔攞手機拍你都唔得啦,點知大家一攞起手機,呢位長者就急不及待地喺月臺表演武功,連揸機嘅女人都唔放過,好難得近距離拍到最驚險嘅一幕!」

根據影片可見,當時阿伯與一名年輕男子發生推撞,一名外國男子見狀上前阻止並作出勸喻,惟阿伯未有理會,其後更連環起飛腳以阻止其他乘客拍攝,險踢跌其中一人手機。其他乘客紛紛上前勸阻,阿伯眼見形勢不利,隨即辯稱:「我無打人!」。

被踢中的事主其後報警求助,阿伯見狀企圖離開,但被其他乘客阻止。此時,阿伯突然躺在地上,又以手掩著胸口喘氣,有旁觀者大叫「唔好扮嘢啦!」,亦有人上前查看阿伯情況,檢查呼吸等,另有人聯絡港鐵職員協助。

港鐵職員其後推著輪椅抵達,樓主引述職員稱:「阿伯唔好吸地氣呀,唔健康?!」樓主最後表示,「阿伯你要明白,郁手郁腳唔文明呀,打尖真係唔啱?,知無?同埋記住,周圍都有CCTV同埋手機?~
想屈人,都用下個腦先啦好無?」,並hashtag「#香港好亂」、「#仲要應付啲恃老賣老嘅無賴」、「#警察到後問佢使唔使送佢入院」、「#佢就唔使入院咩事都無坐返喺度」。

貼文引發網民熱論,不少人批評阿伯恃老賣老,「打完人扮冇事?」、「你做多咗啦...起身啦」、「你下下踢到咁高,被你踢中都唔少嘢,仲學人出茅招」、「以佢年紀出腳算快,真係食過夜粥」、「「好假哦 ... 笑死」」,不過亦有人認為對方只是老人家,「打尖啫都唔駛咁對老人家嘅」、「成班後生仔女圍插一個老人,於心何忍?」。